10 tips voor jouw WordPress website
41,4% van alle websites wereldwijd maakt gebruik van WordPress. Grote kans dat ook jouw website op WordPress draait.
WordPress is een CMS, wat letterlijk Control Management System betekend. Dit houdt in dat je zelf de website kan bijhouden zonder dat je specialistische kennis hebt voor coderen. Veel MKB ondernemers en zelfstandigen proberen dan ook zelf hun website bij te houden.
Hieronder een 10 tal tips die jou als MKB-er, ZZP’er of hobbyist kunnen helpen bij een succesvolle en werkende website.
1: Maak een backup
Voordat je überhaupt ergens aan begint, maak een backup! Veel hosting partijen bieden dit (geheel geautomatiseerd) aan.
Zorg dat je weet hoe je bij die backup komt en hoe je die kan terugzetten! Een andere mogelijkheid is om een backup plugin te installeren. Nadeel hiervan is wel dat als je niet in de site meer kan komen, je ook niet de backup vanuit de plugin kan terugzetten, denk daaraan!
2: Revisie
3. Zet reacties uit
Standaard staan de reacties aan in WordPress, zet deze uit als je die niet gebruikt, dat kan een hoop SPAM schelen.
Schakel deze uit in de instellingen > discussie en vink dan het 3e box “Sta mensen toe reactie te geven op nieuwe berichten” uit.
4: Beveilig je WordPress
Installeer een beveiligingsplugin. Veel beveiligingsplugins zijn in de basis gratis met voldoende mogelijkheden om het hackers moeilijk te maken.
De opties van zo’n plugin zijn over het algemeen voor de meesten te begrijpen. TIP: de beste beveiliging blijft nog altijd een sterk wachtwoord, WordPress kan dit automatisch voor je genereren.
Bang deze te verliezen? Meld je aan bij LastPass!
5. Kies een thema
Wil je snel een mooie website bouwen? Kijken eens op Theme Forest en koop een thema.
De prijs ligt rond de $50 waarbij ook vaak premium plugin zitten.
Als je een mooi thema vindt kan je via de import functie dummy content downloaden (uitleg zit bij het thema in) waardoor de site er precies uitziet als het voorbeeld, van daar uit kan je makkelijk verder bouwen.
6: Mobiel vriendelijk
Bij het bouwen van een website wordt weleens vergeten dat een website er ook mooi uit moet zien op mobiel, een plaatje waar je verschillende details ziet kan op mobiel zo geschaald worden dat je de belangrijke items niet meer ziet.
Veel pagebuilders hebben opties om de mobiele versie te bekijken en een aanpassing te maken voor alleen mobiel (of tablet).
7. Resize foto's
Foto’s zijn tegenwoordig zo gemaakt en geplaatst, houd er wel rekening mee dat hoe groter de foto is, hoe langer de pagina er over doet om geheel te laden.
Zorg er daarom voor dat je foto’s plaatst die geschikt zijn voor het web. Dit kan je zelf van tevoren met een foto editor doen, maar er bestaan ook resize plugins voor.
8: Voorkom SPAM
Last van SPAM? Voorkomen is beter dan genezen; plaats bijvoorbeeld niet je email adres op de website en beveilig de verzending van formulieren met een RECAPTCHA.
Dit kan je ook direct regelen via Google en veel beveiligingsplugins hebben ook een optie hiervoor.
9. Publicatiedatum aanpassen
Heb je een nieuw bericht of maak je een pagina aan die je pas over een tijdje wilt laten zien aan de buitenwereld?
In WordPress kan je de publicatie datum aanpassen naar een datum ergens in de toekomst. Je bericht wordt dan automatisch op die datum gepubliceerd.
10: Wordt gevonden op Google!
Wil je dat jouw website wordt gevonden? Er bestaan een aantal goede SEO (Search Engine Optimalisation) plugins die je daarbij kunnen helpen met algemene instellingen en instellingen per pagina en post. Zorg in ieder geval altijd voor een goede structuur van de pagina.
- de belangrijkste titel duid je aan met een <h1> element
- geef een foto altijd een alt tag (alternatieve beschrijving). Dan kan de Google bot lezen wat de foto inhoud. Zorg dus voor een duidelijke beschrijving.
- kopieer geen tekst 1 op 1 van andere websites, maak er je eigen versie van of schrijf zelf je tekst. Grote kans dat Google dit detecteert en straft, en dat is slecht voor jouw SEO score.